A méhek és a méz

Aházi méharovarok világának legcsodálatosabblénye. A méh teste törékeny, élete rövid, és sok ellensége van. ezek ahátrányok nem zavarják meg abban, hogy nap mint nap elvégezzefeladatáta nektárés apollengyűjtését, amelyet a kaptárba visz, hogy a jövőbeligenerációkméhek boldogulhassanak. A méh akár az életét is készen állja áldozni a kaptár védelméért.

Bár az ember és azállatok a történelem során kifosztották a kaptárakat, hogy megkóstolják amézet, a méhek túlélték és alkalmazkodtak azéghajlati viszonyokhoz és olyan körülményekhez, amelyek nagyon távol állnak attól, ahol a méheket először regisztrálták. Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan készítik a méhek a mézet, és hogyan fedezte fel az ember a méhektitkait.

Méhek repülnek be a kaptárba

Miért termelnek mézet a méhek?

A méhekintelligensekéspraktikusak. Tavasszalésnyáron amunkásméhek nektárt és pollen gyűjtésével vannak elfoglalva, hogymézkészletet gyűjtsenek atélre. A méhek nem tudnának túlélni a hideg téli hónapokat a kaptár nélkül. A táplálékforrások is nagyon ritkák a télen.

Vitathatatlanul rajong a méhekért? Fedezze felméhekkel kapcsolatos tárgyak és ajándékötletek gyűjteményét

A mézelő méhek a meleg hónapokban annyi mézet termelnek, amennyit csak tudnak, hogy a „halott időszakban” is elláthassák a kolóniát. A mézet a fiatalok táplálására használják.strong>fiatalok etetésére. Az új méhek nektárt és pollenet esznek, hogy erősek legyenek és tavasszal már munkára készek legyenek.

Du miel

Méz

Értékes nektár

A méhek fő táplálékforrásai a pollen, a nektár és a méz. A pollen gazdagfehérjében, a nektár pedig sokfélecukrot tartalmaz; ezért rövid távúenergiaforrásként szolgálnak. A méheknektárt gyűjteneka nektárt, amelyet a kaptársejtjeibe visznek, aholszellőzéséselpárolgásfolyamaton megy keresztül, és végül mézzé alakul.

A méz elengedhetetlen táplálékforrás a méhek, különösen a házi méhek számára. A méz energiában, cukorban és szénhidrátokban gazdag táplálékforrás.strong>. A méz nem romlik, és a kaptár méhsejtjeiben tárolható. Elméletileg örökre eltartható, mivel abaktériumok és agomba nem tudnak benne szaporodni. Ez azt jelenti, hogy a méz ideális táplálékforrás télen, amikor a nektár és a pollen készletei szűkösek. Hogy képet kapjon a méz eltarthatóságáról, egyes fáraók sírjaiban ehető mézet találtak.

A méz elengedhetetlen a méhek számára, mert a téli hónapokban életben kell tartaniuk és zümmögniük kell egy körülbelül 10 000 méhből álló kolóniát. A poszméhek és a darazsak viszont hagyják meghalni a kolóniájukat, és csak a királynőjüket hagyják életben.strong>körülbelül 10 000 méhből álló kolóniájukat életben tartani és zümmögni. A poszméhek és a darazsak viszont hagyják meghalni a kolóniájukat, és csak akirálynőjüket hagyják életben, ami lehetővé teszi számukra, hogy nagy mennyiségű mézet termeljenek. A házi méheknek legalább 20-30 font mézre van szükségük ahhoz, hogy túléljék egy átlagos telet. Gyakran termelnek kiegészítő mézet, hogy megbirkózzanak a természetes ragadozókkal. Ezért ideálisak az ember által történő tenyésztésre/strong>tenyésztésre, különösen, ha aidőjárásikörülmények a nyári hónapokban ideálisak.

Méh válltáska banner

Mennyi mézet termel egy méh?

Egy szorgalmas méhecske egy életen át (amely nyáron 36 napig, télen pedig 3-4 hónapig tarthat) egy tizenkettedkanálkávékanálnyi mézet termel egész élete során (amely nyáron 36 napig, télen pedig 3-4 hónapig tarthat). Ez azt jelenti, hogy 12 méh termel meg ezt az egyetlen kávékanálnyi mézet. Egy finom kanál méz, kevervezabkásávalvagysmoothie-valfelvidíthatja areggelit, de mindenfalatnél szánjon egy pillanatot arra, hogy megbecsülje ezeknek a kis rovaroknak a páratlan odaadását!

A méz előnyei

A méznek számoselőnyevan azegészségre, amelyet évezredek óta használnak számosbetegségkezelésére. Íme néhány közülük.

  • A méz jót tesz avérnek
  • A méz biztonságosabb, mint a cukor
  • A méz jó ajógagyakorlóknak
  • A mézantibakteriálisésfertőtlenítő.
  • A méz energiadús élelmiszer
  • A méz elősegíti azemésztést
  • A méz harcol afertőzésekellen a bőrön és afejbőrön
  • A méz segít a gyerekeknekaludni

Méhek viaszon

Minden méh mézet termel?

A méhek típusai

A mézelő méhek kaptára egykirálynőből, több száz herékből és több ezer munkásméhből áll.

A méhészmunkás méh

A munkásméhek a kaptár populációjának 99%-át teszik ki, és valószínűleg ez az egyetlen méhfajta, amelyet Ön is látott már. Mindegyiküknőstény, és szinte az összesmunkát. A dolgozó méhek körülbelül 45 napig élnek, és a feladataik a dolgozó méh korától függnek.

A dolgozó méhek feladata a lárvák etetése, a királynő gondozása, a kaptár tisztítása, a kaptár hőmérsékletének szabályozásával, az élelem gyűjtésével és előkészítésével, a kaptár őrzésévelstrong>azmenedéket és amézsejtek elkészítését.

A dolgozó méhtüskével rendelkezik, amellyel megvédi magát és a kaptárt. Amikor a dolgozó méh kénytelen használni fullánkját, az az áldozat bőrébe fúródik. Amikor megpróbál elmenekülni az áldozat elől, a fullánk a méregzsákhozragad, amely addig pumpálja a mérget, amíg ki nem ürül. Ennek következtében a dolgozó méhmeghal.

A munkásméhlábai speciáliskefékkel vannak ellátva, amelyek mindegyike különböző feladatok elvégzésére szolgál, mint például akefezésa pollenszeméből, azérzékelőktisztítása, aztörlésaporeltávolítása aszárnyakrólés acsomagolásapollena hátsó lábakról. A dolgozó méhek egy másik alkalmazkodási képessége a két kanál alakúállkapocs, amelyek vízszintesen mozognak a pollen gyűjtése és a viasz rágása érdekében. A has alatt viaszmirigyek találhatók, amelyek afészekés a méhsejt sejtjeinek lezárására szolgálnak.

A poszméh

Aposzméhek a méhkolónia egyetlenhímjei. Egyetlen céljuk van: párzani más kaptárak királynőivel. Körülbelül kétszer olyan hosszú ideig élnek, mint a dolgozó méhek, vagyis körülbelül 90 napig.

A mézelő méhek nagy, kerek testtel és nagy szemekkel rendelkeznek, és nincs fullánkjuk. Éhesek, amikor éhesek, nem táplálkoznak önállóan, hanem kihúzzák a nyelvüket/strong>, és várják, hogy egy dolgozó méh megetesse őket.

A hím méhekmâlescsak tavasszal és nyáron élnek a kaptárakban, amikor a kolóniasurvietúlélési módba vált; télen elhagyják a kaptárt. A poszméhek az új királynőkkel együtt hagyják el a kaptárt, és a párzási területek felé tartanak, ahol a leggyorsabb poszméhek elkapják a királynőket. Miután a poszméh párzott, meghal. A többi poszméh akkor hal meg, amikor a télre elfogy az élelem.

Méh bőr pénztárca banner

A királynő

Minden kaptárnak van egy királynője, aki az egész kaptár anyja. Ő az egyetlen nőstény, aki párzásra képes, és tavasszal és nyáron naponta 1500strong>tojástnaponta. A tojásrakás előtt a királynő megvizsgálja a mézsejt minden egyes celláját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a dolgozó méhek megfelelően megtisztították-e.

A méhkirálynő hosszúpotrohés kicsi szárnyakkal rendelkezik, és sokkalnagyobb, mint a kolónia többi tagja. A királynő speciálisvegyületeket termel, amelyekutasításokat adnak ésbefolyásolják a kolónia viselkedését.

A királynők létrehozásához egészséges lárvákat keltetnek ki, amelyeket nektár és pollen helyett méhpempővel táplálnak. A méhpempő egy kivételes táplálék, amely tele vanamelyet a lárvák gondozásával megbízott dolgozó méhekfejében termelnek. A méhkirálynő körülbelül öt évig él, ami jelentősen hosszabb, mint a kolónia többi méhének élettartama. Úgy gondolják, hogy ez annak köszönhető, hogy táplálkozása kizárólag méhpempőből áll, ami az emberekben azt a hitet kelti, hogy a méhpempő meghosszabbíthatja az életet.

Amint az új méhkirálynőkmegszületnek,megölika kaptárban fejlődő összes többi királynőt. Miután kellőképpen kifejlődtek, elhagyják a kaptárt, hogy párosodjanak ésmegalapítsáksaját kolóniájukat, általában 5-12 nap múlva. Több mint egy tucatherékkel párosodnakhárom nap alatt, majd visszatérnek a kaptárba, hogytojásokat rakjanak. A királynők soha többé nem hagyják el a kaptárt, kivéve, ha újotthont kell találniuk, amit általában akkor tesznek, miután új méhkirálynőt hoztak létre.

Méz

A méz méhek hányása?

Az a gondolat, hogy a méz „méhek hányása” abból ered, hogy a méhek megrágják és kiköpik a nektárt, mielőtt mézzé alakítják. A legtöbb ember egyetért ezzel ahipotézissel, mivel ez az anyag lejut a nyelőcsőbe, majd egy második gyomorba, mielőtt visszaszorulna, ami a hányás esetében is így történik.

Ez azonban ez a hipotézis inkábbtechnikaimegközelítés. Itt meg kellkülönítenia méhekrégurgitációjátaz emlősök hányásától&, mivel a méhek által feldolgozott nektár és méz soha nem kerül közvetlen érintkezésbe a „emésztőrendszerben” feldolgozott vagy feldolgozásra szánt táplálékkal, mint például az emlősök gyomrában található táplálék.

A méhek a nektárt egyfajta második gyomorban tárolják, amely azonban soha nem szolgál a mézelő méhek táplálékának emésztésére. Éppen ellenkezőleg, egyetlen célja a nektár tárolása.

Egy méh

Hogyan lesz a pollen mézből?

A méz előállítása, mint elképzelhető, több lépésből álló folyamat. Kövessük nyomon lépésről lépésre a mézelő méheket, akik ezt az értékes élelmiszert állítják elő a kolónia számára.

1. lépés: A méhkas dolgozói összegyűjtik a nektárt

A méhkas dolgozói összegyűjtik a nektárt

1. lépés: A méhkas dolgozói összegyűjtik a nektárt

1. lépés: A dolgozó méhek gyűjtenek nektárt

Amikor a dolgozó méh megtalálja a nektárforrását, akkor kezdődik a munkája! Szívócsőjével felszívja a nektárt avirágokból, és egy gyűjtőúton gyakran több mint 100 virágot látogat meg.

A nektárt, valamint egy kis mennyiségű méhnyálat egy speciális zsákban, az úgynevezett mézméhben tárolja. Miután a mézgyomor megtelt, a dolgozó méh visszatér a kaptárba, hogy lerakja a rakományát.

2. lépés: A dolgozó méhek átadják a nektárt a házi méheknek

A kaptárba visszatérve a házi méhek, más néven házi méhek, várják agyűjtő méhek. A dolgozó méhek átadják a nektárt a várakozó méheknek, hogy azok megkezdhessék a mézelőállításfolyamatát. Amikor a nektártmegrágjákés átadják egyik méhtől a másiknak, azenzimekmegváltoztatják annakpH-értékétés egyébkémiai.

Ebben a szakaszban a nektár és az enzimek keveréke túl sok vizet tartalmaz ahhoz, hogy télen tárolható legyen. A méheknek meg kell próbálniuk dehidratálni.

3. lépés: A méhek kiszárítják a mézet

A méz egy része eltávozik, amikor a méhek egymás között továbbadják. De a méhek két másik módszert is alkalmaznak a mézszárítására. Először is,szétterítik a mézet a méhsejtekben. Ez a folyamat növeli a felületet, és lehetővé teszi a víz nagyobb mértékű elpárolgását.

A méhek szárnyaikkal is szellőztetik a mézet, hogy növeljék azstrong>légáramlást és még többfolyadék párologtatását. Végül a méz víztartalma körülbelül 17-20% lesz, szemben a korábbi 70%-kal. A méhek valóban megdolgoznak az élelmükért!

Arany méhecske fülbevalók banner

4. lépés: A méhek méhviasszal borítják be a mézszeletet.

A méz előállításának utolsó lépése a tárolás. A mézet a sejtekbe helyezik, ahol addig marad, amíg a méhek készen nem állnak afogyasztásra készen állnak. A méz frissességének megőrzése érdekében minden sejtet méhviasszal borítanak. A méhviasz előállítása egy másiklenyűgöző folyamat.

Sokan természetesnek vesszük a mézet. Elég, ha elmegyünk a boltba, és veszünk egyfinom helyi mézet, hogymegkóstoljuk. Ritkán gondolunk arra, hogy mennyi időt vesz igénybe a méz előállítása. Legközelebb, amikor néhány

Mézet termelő méhek

Méhviasz

Tudtad, hogy minden, amit egy méh csinál, valamilyen módonhasznos? Természetesen mindannyian ismerjük a méz előnyeit és felhasználási lehetőségeit. De a méhek ennél többet is tudnak! Néhány más, az ember számára is hasznos anyagot is előállítanak: méhport, méhpempőtstrong>és méhviasz. A méhviasz talán nem vonzza annyira afigyelmet, mint a méz, de fontos szerepet játszik akolónia sikerében.

Ha még nem sejtette, a méhek nagyon rendezett életet élnek. Mindegyiküknek megvan a maga szerepe a kolóniában, például vannak ápolók, gyűjtők,strong>takarítók és még a királynő is. Ezért logikus, hogy azotthonuk is ugyanolyan jól megtervezett és funkcionális, mint maguk a méhek. A kaptáraik aprósejtekbőlhatlap alakúsejtekből állnak, amelyek tökéletesen úgy vannak kialakítva, hogy minimális méhviasz felhasználásával maximális tárolóteret biztosítsanak.

Mi az a méhviasz?

A méhviasz a kaptáralapvető alkotóeleme. Az Apis nemzetségbe tartozó méhek termelik, hogy megépítsék a hatszög alakú mézsejtet, ahol a méhek élnek, dolgoznak,fiataljaikatnevelikés tárolják élelmiszer-tartalékaikat. Természetes formájában a méhviasz valójában fehér vagy áttetsző. Az a világos arany szín, amelyet a méhviaszhoz társítunk, amikor az pollen vagy a propolisz színezi, valójában a méhviasz természetes színe./strong>, amelyet a méhviaszhoz társítunk, amikor a pollen vagy apropolisz színezi.

A méhviasz körülbelül 300különböző összetevőbőláll. Összetétele kissé változhat attól függően, hogy a méhek hol élnek. A méhviasz előállításáért a dolgozó méhek felelősek. Az alsó hasrészükön speciális mirigyek találhatók, amelyek a viaszt vékony lapok formájában, úgynevezett pikkelyekként választják ki./strong>, amelyekkiválasztják a viaszt vékony lapok formájában, amelyeketpikkelyeknek neveznek. Kövessük nyomon az egyik dolgozó méh viasztermelési folyamatát!

Arany méhecske gyűrű banner

Hogyan állítják elő a méhek a viaszt?

Az első lépés akkor kezdődik, amikor egy dolgozó méh elhagyja a kaptárt, hogy pollen és nektárt keressen. Ezek a méhekátadjáka nektárt és a mézet más méheknek, akikelfogyasztjákésátalakítjákviasszá. A méheknek nagy mennyiségű nektárra van szükségük a viasz előállításához. Valójában egy méhnek hat-nyolc font mézet kellmegennie, hogy egyetlen font méhviaszt előállítson!

Miután a cukor viasszá alakult, a méhek speciális mirigyeikkel elkezdik kiválasztani. A viasz először aprópehelyek, de a többi méh lenyűgöző módonformáljaésformázza. A méhekláncot<, és a kiválasztott viaszt továbbadják a sorban. Minden méh sorban megrágja a viaszt, hogypuháváéshajlékonnyá.

Miután a viasz elérte az ideális állapotot, a méhek megkezdhetik a hatszög alakú mézsejtek építését. A sejteket ezután mézzel töltik meg, és viasszal borítják, hogy megakadályozzák anedvességvesztést.

Hogyan nyerik a méhviaszt?

A legtöbbméhésza méhviaszt a mézsejteket fedőviaszfedlapokból nyeri ki. Egymeleg késselmeleg késsel eltávolítja a fedőket, összegyűjti őket, majdmegolvasztja, hogy elválassza a viaszt a maradék méztől. Mivel a viasz könnyebb a méznél, a felszínre emelkedik. A méhész eltávolítja a viasz felső rétegét, éslehűlni, hogy szilárd méhviasz-tömeggé váljon.

A méhviasz előnyei

Mint minden, amit a méhek előállítanak, a méhviasz is rendelkezik bizonyostulajdonságokkal, amelyek nagyonhasznosak a háztartásban. Mivel természetes anyagról van szó, sokan kedvelik aápolási,szépségápolásiéswellnesstermékeket, amelyek méhviaszt tartalmaznak, azokhoz képest, amelyek ismeretlen és potenciálisanveszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak. A méhviaszt az egész világon értékelik tápláló és gyógyító tulajdonságai miatt. A méhviasz jótékony hatása a következő:

  • Megtartja anedvességet, ami fantasztikus gyógymód aszáraz bőrszámára.
  • Antioxidánsokat tartalmaz, amelyekragyogó ésfényes bőrt eredményeznek.
  • Tömítőként működik, megvédve a bőrt akároskörnyezetitoxikus anyagoktól.
  • Védia bőrt, miközben lehetővé teszi annaklélegzését.
  • Gyulladáscsökkentőhatásavan, így segíthet avágásokés azúzódások gyógyításában.
  • TartalmazA-vitamint, amely elősegíti asejtek regenerálódását

Une abeille qui butine une fleur

Következtetés a mézelő méhekről

Hogyan szereti a mézet? Smoothie-ban?Kenhetőkenyérre? Csak egy kiskanálnyi apalacsintára? Ez azalapanyagbármely édességet egy magasabb szintre emel, és olyan természetesenfinom, hogy kétségtelenül pillanatok alatt felfalná ezt acsodát. A leglenyűgözőbb az, hogy mindez egy apró, egy apró, de hihetetlenül tehetséges lény munkájának eredménye: a méhnek.

A méz finom és tápláló, ez nem kétséges! A mézelő méhek élete a kolónia fenntartásának szentelt. Minden méhnek megvan a maga szerepe, és ezt a szerepet be kell töltenie ahhoz, hogy a kolóniavirágozhasson. A méz előállítása és tárolása az egyik módja annak, hogy a méhek biztosítsák a kaptár sikerét. Úgy gondoljuk, hogy a méz előállítási folyamatahihetetlen

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük