Termékek vásárlása a farmon és rövid ellátási láncban: hatása a gazdákra

Ma olyan mozgalmak születnek, amelyek egy másfajta jövőért küzdenek, közelebb a természethez és összhangban a környezettel. Egyfajta visszatérés az egyszerűséghez kezdődik, és magával hozza a bolygónk helyzetével és gyermekeink jövőjével kapcsolatos egyedülálló tudatosságot.

Ezen lelkes kezdeményezések közül ahelyi fogyasztás rövid ellátási láncbantlehetőséget kínál sok háztartásnak, hogy másképp éljenek, köszönhetően a fogyasztási szokásaik tudatosításának. Egészségesen étkezzen, tisztelje a természetet és támogassa a helyi termelőket! Mi másra vágyhatna még? Ebben a cikkben többet is elárulunk erről.

Tejtehén kulcstartó banner

Közvetlen értékesítés a fogyasztóknak: egy új értékesítési mód

Az egészségére és a világra gyakorolt hatására figyelő fogyasztóés a termékeit értékelni kívánó termelő között kialakuló kapcsolat a szolidáris és átgondolt fogyasztás formáját ölti. A közvetítők számának csökkentése lassan új normává válik, és a nagykereskedelmi rendszer egyes elkötelezett emberek szemében gyengül.

A rövid ellátási láncú fogyasztás elfoglalja méltó helyét a változásokban, amelyek egyegészségesebb, nyugodtabb és igazságosabb jövőthoznak a minket körülvevő természet számára. A gazdák jól megértették ezt az új, értelmes tendenciát, és egy újabb trükköt is bevetettek: farmjaikon néhány értékesítési pontot hoztak létre azok számára, akik termékeiket meg akarják vásárolni. Ez az új, kisebb léptékű forgalmazási mód közvetlen hatással van a helyi termelőkre, és mindannyiunk számára előnyös.

Fogyasztás a gazdaságban és rövid ellátási láncban: hatása a gazdákra

Mi az a rövid élelmiszer-ellátási lánc?

A rövid ellátási lánc egy olyanmezőgazdasági termékek forgalmazási módja, amely a termelőtől a fogyasztóigcsak egy közvetítővel rendelkezik. A fogyasztók egyre inkább közvetlen kapcsolatot szeretnének a helyi termelőkkel. Egészségesen akarnak étkezni, helyi termékeket fogyasztani, és főleg tudni szeretnék, honnan származnak a megvásárolt termékek. A rövid ellátási láncnak és a termelők átláthatóságának köszönhetően ezek az új fogyasztói szereplők igényeik kielégítését látják.

Hogyan válik a gazdaság a kereskedelem előnyös helyszínévé?

Ahhoz, hogy beléphessenek a rövid ellátási láncok fogyasztói rendszerébe, a helyi termelőknek megoldásokat kellett találniuk. Azközvetlen értékesítés a gazdaságbanvolt az egyik ilyen megoldás. A gazdák üzleteiket alakítottak ki termékeik értékesítésére. Akár zöldségekről, gyümölcsökről vagy más termékekről van szó, ez az új, közeli értékesítési pont számos előnnyel jár, többek között azzal, hogy friss, szezonális termékeket lehet értékesíteni.

Ugyanakkor nem mindenki döntött úgy, hogy üzletet nyit a gazdaságában. Máskézműves és helyi termékek értékesítési módokis léteznek azoknak a gazdáknak, akik nem akarnak lemaradni a rövid értékesítési láncokról.

A hagyományos értékesítés apiacokon

Ez a jellegzetes módja annak, hogytermékeit közvetítő nélkül értékesítseamindenki számára ismert és az idők kezdete óta létezik. A mezőgazdasági termékek piacokon történő értékesítésében való részvétel lehetővé teszi, hogy több ügyfél megismerje a termelőt, és értékes üzleti kapcsolatok alakuljanak ki. A fogyasztók nyugodtan vásárolhatnak, és megismerhetik a helyi mezőgazdasági termékeket anélkül, hogy boltba kellene menniük, és a termelőtől maguktól kaphatnak tanácsokat.

Bannière tshirt vache bandana

Kollektív rendszerén keresztül megvalósított kooperatív értékesítés

A mezőgazdasági szövetkezet egyértékesítési hely, amely több helyi termelőtfog össze. Ez a típusú értékesítési hely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy egyszerre több termelőtől vásároljanak, és nagy választékhoz jussanak anélkül, hogy el kellene utazniuk.

A szezonális termékek kosarainak hasznossága

Egyes gazdaságokszezonális zöldségkosarakat kínálnak eladásra, amelyeket a fogyasztók előfizetéssel vagy darabonként vásárolhatnak meg közvetlenül a gazdaságban, vagy házhoz szállíttathatnak. Ezek szezonális zöldségekből vagy gyümölcsökből álló kosarak, amelyektartalma az aktuális termés függvényében változik. A gazda a termelési realitásoknak megfelelően állítja össze a kosarat.

Laz internetes értékesítés egyszerűsége

A mezőgazdaság is fejlődik a korral. Termékeik forgalmazásának növelése érdekében egyes gazdákonline értékesítési weboldalakat hoznak létre az interneten. A közösségi médián keresztül így közvetlenül elérik a helyi fogyasztókat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy megosszák életmódjukat, és átláthatóvá tegyék termelési módszereiket és gazdaságuk működését.

Fogyasztás a gazdaságban és rövid ellátási láncban: a hatása a mezőgazdasági termelőkre

Szeretne többet megtudni a farmok vendéglőiről és az agroturisztikai birtokokról?

Azélelmiszer-értékesítésgyakran biogazdálkodásból származó ételekből álló étkezési szolgáltatással is kiegészülhet. Egyes farmok ugyanis gazdaságuk egy részét vendéglővé alakítják, ésvendéglői étkezést kínálnak. Ez egyfajta módja annak, hogy:

  • megismertetni saját termékeik rendeltetését;
  • megosztani mindennapi életüket;
  • más, ugyanazon a területen működő gazdák élelmiszertermékeit kínálni.

A farm-fogadó előnyei

Afarm-fogadó számos előnnyel jára mezőgazdaság és a környezet megőrzése szempontjából, például:

  • a termelőtől a fogyasztóig történő közvetlen értékesítés;
  • a termék ipari feldolgozásának hiánya;
  • a nagykereskedelmi forgalmazási lánc elkerülése;
  • a helyi paraszti gazdálkodás fenntartása.

Azagroturizmusegyedülálló élményeket kínál. Ezenkívül ez a virágzó elv egymásfajta áru- és szolgáltatásfogyasztási tevékenységrealapul:

  • teljesen helyi;
  • közvetlenül a termelőtől;
  • házi készítésű termékek.

A farmvendéglő egyben olyan hely is, ahol a fogyasztókelmenninyaralninyaralni. Ezzel a módszerrel a mezőgazdasági termelők felújítják szakmájuk hírnevét, és megnyitjákgazdaságaikat az autentikusságot és új szemléletet kereső nyaralókelőtt.

Fogyasztás a gazdaságban és rövid ellátási láncban: hatása a mezőgazdasági termelőkre

Milyen hatással vannak a rövid ellátási láncok a mezőgazdaságra?

A fogyasztás, amely ma márcsak egy közvetítőre támaszkodik a termelők és a fogyasztók között, azaz a rövid ellátási láncban, közvetlen hatással van a mezőgazdaságra. Ez az új fogyasztási mód lehetővé teszi:

  • hogy részt vegyen egy szolidáris és felelős gazdaságban;
  • hogy közvetlen kapcsolatban álljon a termelőkkel;
  • hogy közvetlenül a termelőktől vásárolhassunk;
  • hogy hozzájárulhassunk a paraszti gazdálkodás fenntarthatóságához és újjáéledéséhez;
  • hogy növelhessük a gazdák értékesítéséből származó hasznot;
  • a gazdák közvetlen jövedelemhez jutnak;
  • az agrárvilág kevésbé lesz elszigetelt az Önökétől;
  • figyelni a gazdák igényeire;
  • csökkenteni az élelmiszerek szállításával járó költségeket azáltal, hogy közvetlenül a gazdához utazik.

Fekete cowgirl póló

Milyen előnyei vannak a rövid ellátási láncoknak?

A rövid ellátási láncok mind az egészségre, mind a környezetre, sőt a társadalomra is számos előnnyel járnak. Ez az első lépés amásfajta fogyasztási szokások iránti elkötelezettség felégyakran további lépéseket is magával von! A rövid ellátási láncú fogyasztásnak köszönhetően bátran kezdjen el egy gondolkodásmód- és viselkedésbeli változást!

Fogyasztás a gazdaságban és rövid ellátási láncban: hatása a mezőgazdasági termelőkre

Jelentős hatással van a környezetre

A rövid ellátási lánckedvező tudatosságot hozott a mezőgazdasági világban. Ez a tudatos fogyasztás jelentősen csökkenti az ökológiai hatást, különösen a következő tényezők csökkentése révén:

  • csomagolás;
  • élelmiszer-pazarlás;
  • szállítás;
  • a csomagolás;
  • a vízfogyasztás;
  • a peszticidek.

Pozitív hatások az egészségre

Sok fogyasztó állítja, hogyegészségesebbnek érzi magát, mióta helyi termékeket fogyaszt. Gyakran előfordul, hogy abiogazdálkodásbólbiológiaitermékek egészségesebbek. A helyi gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával több energiát és jobb telítettségérzetet tapasztalnak. A tudatos fogyasztók azt állítják, hogy étrendjük:

  • egészségesebb;
  • jobb minőségű;
  • frissebb;
  • vitaminokban és tápanyagokban gazdagabb;
  • ízletesebb;
  • szezonálisabb.

Fogyasztás a gazdaságban és rövid ellátási láncban: hatása a mezőgazdasági termelőkre

A tömegfogyasztástól való eltávolodás társadalmi következményei

A nagykereskedelmi üzletek és azok hosszú, lélektelen élelmiszerekkel teli polcai elől menekülve új kapcsolatokat alakít ki a termelőkkel. Azzal, hogy náluk vásárol, visszaadja a mezőgazdasági szakma társadalmi ízét. Megnyitja az ajtót az emberi cserének, amely a nagy kereskedelmi központok megjelenése óta nem létezik.

A helyi szereplők számára jelentős gazdasági hatások

A rövid ellátási láncok előnyei nem csak társadalmi, környezeti és egészségügyi jellegűek. Van azonban egy lényeges szempont ebben az alternatív fogyasztási módban, amely jelentős gazdasági előnyt jelent. Az élelmiszerek termelése és a helyi, ésszerű fogyasztás hozzájárula régió gazdaságához. A mentalitás lassan, de biztosan változik. Ma már sokan elkötelezték magukat egy másfajta jövő mellett, és a szolidáris és felelősségteljes gazdaság érdekében a helyi gazdaságok termékeinek fogyasztását szorgalmazzák. És ez példát mutat másoknak is!

Fogyasztás a gazdaságban és rövid ellátási láncban: a hatása a gazdákra

Hogyan változtathatja meg fogyasztási szokásait?

Bár ez időbe telik, a rövid ellátási láncok térnyerése tagadhatatlan. Természetesen a fogyasztási szokások alapvető megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra. Ez hatással lehet a szervezetére is, mind az étkezési szokásait, mind a mindennapi életének megszervezését illetően.

A helyi, közvetlenül a termelőktől történő fogyasztás a pénztárcájának kezelésére is hatással van. A közkeletű vélekedéssel ellentétben ez a fajta viselkedésváltozás nem feltétlenül a fogyasztó kárára történik. A gazdáknak pedig lehetőségük nyílik arra, hogy élelmiszereiket a kívánt áron, és ami még fontosabb, méltányos áron kínálják. A rövid ellátási láncok rendszeréhez való hozzájárulás révén a piaci ingadozások kevésbé érintik a termelőket, akik így magasabb jövedelemre tehetnek szert.

Milyen mindennapi gesztusokkal lehet gazdaságosabb, környezetbarátabb és méltányosabb fogyasztást elérni?

Egyszerű, mindennapi cselekedetekkel lehet elindítani a változást. Gondoljon például a következőkre:

  • vigye magával a bevásárlószatyrot;
  • kerékpárral vagy gyalog menjen el a bevásárláshoz;
  • húst a környékbeli hentesnél vásároljon;
  • szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vásároljon egy, a lakóhelyéhez közeli termelőtől;
  • vásároljon szövetkezetekben vagy a közelben található üzletekben;
  • sétáljon el a környék piacaira;
  • ismerje meg a környékbeli termelők gazdagságát,
  • gondoljon arra, hogy csökkenti a csomagolóanyagok mennyiségét, és így a hulladékot is.

    Ha szeretne hozzájárulni a környékbeli mezőgazdaság fenntarthatóságához és szolidaritást vállalni a nehéz helyzetben lévő gazdákkal, akkor rendeljen honlapunkon. Forgalmunk egy részét a „solidarité paysans” egyesületnek utaljuk át.

    Fogyasztás a farmon és rövid ellátási láncban: hatása a mezőgazdasági termelőkre

    Válassza a rövid ellátási láncokat, ez elengedhetetlen a holnap világában!

    Ha törődik magával, egészséges szeretne maradni és biztosítani szeretné a kis gazdaságok jövőjét, akkor a rövid ellátási láncok továbbra is a legjobb megoldás. Segítsenfelvirágoztatni a mezőgazdasági szakmát, látogasson el közvetlenül a gazdaságokba, hogy megismerje a gazdálkodást és a egészséges mezőgazdaságból származó csodálatos termékeket. Meg fog lepődni és örülni fog a régió gazdagságának.Legyen a holnap világának szereplője, távol a globalizációtól. Nézzen körül: a közeli gazdák csak arra várnak, hogy kielégítsék az Ön igényeit. A rövid ellátási láncok mindannyiunk jövője! Ez a pkis lépés a tudatos fogyasztás felénagy hatással lehet mindannyiunk jövőjére. Gondoljon bele!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük