Április 4-én, vasárnap ünnepeljük a húsvétot, és természetesen a kertünkben (vagy lakásunkban, az is megteszi) elrejtett csokoládétojások keresésének sikerét. A franciák nagy tojásfogyasztók, évente 217 tojást fogyasztanak!
Ami a csokoládétojásokat illeti, évente nem kevesebb, mint 4000 tonna kerül eladásra. De vajon tényleg ismeri a tojásokkal kapcsolatos részleteket és a (tojásokkal kapcsolatos) hagyományokat a nagyböjt idején? Itt az alkalom, hogy visszatérjünk az egyik leggyakrabban fogyasztott ételre, legyen az csokoládé vagy sem! 
Mi az a tojás?
A tojás egyik legizgalmasabb folyamata olyan, mintha varázslat lenne. A tyúk minden nap tojik egy tojást, és ehhez nem feltétlenül van szüksége kakasra. Valójában a legtöbb tojótyúk-tenyésztő nem tart kakast, és inkább a cölibátust részesíti előnyben. Ebben az esetben a tojás meddő lesz. A tojás kialakulása során a tyúk petesejtjei 10 nap alatt sárgává fejlődnek. Miután áthaladtak egy oviductus nevű csatornán, a fehérje néhány óra alatt kialakul körülötte.
A héj kialakulásában a kalcium játszik szerepet, amely a tyúk csontjaiban és beleiben tárolódik. A jól táplált tyúk tojása keményebb héjjal rendelkezik! A tojás így veszi fel tojás alakját, és kalcitkristályokkal ásványosodik . Ez a mineralizáció az egyik leggyorsabb a világon! 
Hogyan válasszuk ki a megfelelő tojást?
Nem minden tojás egyforma, ezért fontos odafigyelni a származási helyre és a tyúkok tartási körülményeire. Ehhez elengedhetetlenül fontos megnézni a tojás héján található kódot. Az első szám jelzi, hogy a tyúk milyen körülmények között nőtt fel: 0 szabad tartás, 1 – ipari épületben tartott, legelőhöz való hozzáféréssel, 2 – ipari épületben tartott, külső hozzáférés nélkül, de természetes fény mellett, 3 – ipari épületben tartott, mesterséges fény mellett, legelőhöz való hozzáférés nélkül.
A következő két betű a tojások származási helyét jelzi, az utolsó számok pedig a nyomonkövethetőség érdekében a tenyésztő telep számát jelzik. Mivel Franciaország Európa első számú tojástermelője, a francia tojások többségükben a hazai piacon kerülnek forgalomba.
Ezeknek a jelöléseknek a figyelemmel kísérése segítségével többet tudhat meg tojásainak minőségéről , mivel a dobozokon található feliratok, mint például „friss tojás” vagy „farmtojás ”, gyakran félrevezetőek és nem sokat jelentenek. Ezenkívül a Label Rouge címke további információt nyújt a tojások minőségéről. Az e címke alatt tenyésztett tyúkok ugyanis általában jobb tenyésztési körülmények között élnek. Miután megtudta, hogyan válassza ki a tojásokat, itt az ideje, hogy néhány tényt is megosszon Önnel róluk, amelyek biztosan nem hagyják nyugodni! 
5 dolog, amit tudni kell a tojásról
A tojás jó az egészségnek
Ismert, hogy gazdag fehérjében, de antioxidánsokat, A-, B12- és D-vitamint, valamint 9 aminosavat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szövetek és a szervezet sejtjeinek egészségéhez. A tojás fogyasztása erősíti a hajat, a körmöket és ápolja az izmokat.
A tojás héja porózus
Ez az oka annak, hogy felszívja más élelmiszerek illatát. A tojás íze is megváltozhat, ezért a tojásokat a erre a célra szolgáló dobozban kell tárolni.
A tojások színe nem mind egyforma
A héj színe a tyúk fajtájától függ. A tojások mindenféle színben léteznek: barna, fehér, zöld, röviden a szivárvány minden színében. Ezért Franciaországban inkább bézs színű tojásokat találunk, míg az Egyesült Államokban inkább fehéreket. Mostantól jobban odafigyel majd erre a részletre, amikor utazni indul!
Soha ne mossa meg a tojásokat
A héj védőrétege vízzel érintkezve eltávolodik, ami fertőzésveszélyt jelenthet. Az Egyesült Államokban (még mindig!) a tojásokat közvetlenül hűtőben kell tárolni, mert eladás előtt megmosják őket.
Merítse a tojást egy pohár vízbe, hogy megtudja, még fogyasztható-e
ha friss, akkor elsüllyed, és gyorsan el kell fogyasztani; ha a pohár közepén marad, akkor még fogyasztható; ha pedig lebeg, akkor már nem fogyasztható. Most, hogy már mindent tud a tojásokról, nézzük meg a csokoládétojásokat. 
A húsvéti tojás ókori eredete
A húsvéti tojás eredete az ókorra nyúlik vissza, amikor a nagyböjt idején tilos volt tojást enni. A tyúkok által tojt tojásokat húsvétig őrizték, majd miután megáldották és kifestették őket, a gyerekeknek adták. Az egyiptomiak és a perzsák az élet megújulását szimbolizálva festették ki őket, míg az ókori gallok druidái a napot ünnepelve vörösre festették őket. A 9. században a katolikus egyház is megtiltotta a tojás fogyasztását, a tyúkok által tojt felesleges tojásokat a ma is jól ismert díszekkel díszítették.
Végül a 17. és 18. században a fejedelmi udvarokban a tojásokat gazdagon díszítették és meglepetésekkel töltötték meg, hogy vonzóbbá tegyék őket. XV. Lajos egy hatalmas tojást ajándékozott szeretőjének, Madame du Barry-nak, aki a tojás belsejében egy kis Cupido-szobrocskát talált! 
Miért lett a tyúktojás csokoládé…
Még nem tudni, mikor merült fel először a csokoládétojás ötlete. A 17. században azonban Elzászban kezdték el az egyik oldalukat átlyukasztani, hogy kiürítsék és csokoládéval töltsék meg őket.
A 19. századig kellett várni, hogy megjelenjenek a teljesen csokoládéból készült tojások , köszönhetően a kakaómassza új feldolgozási technikáinak és a tojás alakú formák előállítását lehetővé tevő speciális formák megjelenésének. Ma a csokoládétojások széles körben forgalmazottak, és mindenféle formában, ízben és színben megtalálhatók. Már nem sok közük van a tyúktojásokhoz, de továbbra is örömet szereznek a kicsiknek és a nagyoknak !
És mi van a tyúkkal?
Az biztos, hogy április 4-én a nyúl (a nagyfülű állatról szóló cikkek egyébként megtalálhatók a blogon) versenyt fog jelenteni a tyúknak, mivel ő fogja elvégezni a kiszállítást, még a kijárási tilalom ellenére is. A termékenység és a szerelem szimbólumaként a keresztények természetesen a húsvét ünnepéhez kötötték. Olyannyira, hogy eljutottak odáig, hogy azt képzeljék, egy nyúl osztja szét a tojásokat, a szerencsétlen tyúk rovására.
Pedig a tyúk nagyon igyekszik. Míg az 1900-as években egy tyúk átlagosan 80 tojást tojt évente, ma a batteriban tartott tyúkok több mint 300 tojást tojnak évente! Ennek fő oka a genetikai szelekció, a hibrid tojótyúkok létrehozása, de az etetésük megváltozása is.

A tyúk morfológiája megváltozik
Az intenzív tenyésztés teljesen felforgatta a baromfi világát, még fizikai értelemben is. A mai tyúkok morfológiája teljesen eltérő az őseiktől, mind a csontváz mérete, mind a csontok kémiai összetétele, sőt általában véve a genetikájuk tekintetében is. Nagyobbak is, de ennek következtében rövidebb az élettartamuk: míg egy vadkakas élettartama 3 és 11 év között van, a tojótyúkok csak egy évet élnek!
Ezért elengedhetetlennek tűnik, hogy átgondoljuk a tojásfogyasztásunkat, és tudatosítsuk magunkban ezeknek a tollas hölgyeknek a sorsát. Ha például csökkentjük a tojásfogyasztásunkat, bűntudat nélkül nézhetünk a kertünkben élő tyúkra! Inkább válasszunk csokoládétojást, mint barátaink tojását, és így elkerüljük a májkrízist.
Most már mindent tudunk a tyúkokról és napi ajándékaikról. Húsvétnak már nincsenek titkai! Ha szereted a tojásokat és a tyúkokat, akár húsosakat, akár csokoládéból készültet, akkor megérted, milyen helyet és jelentőséget töltenek be életünkben. Generációról generációra továbbadva ezeket az értékeket tollas barátaink iránt, biztosítjuk fennmaradásukat és jobban élvezhetjük a tojásos (húsvétot). És ne felejtsd el: aki egyszer tyúk, az örökre tojás!