Az ökológiai gazdálkodás egy vegyi anyagok nélküli gazdálkodási módszer. Amikrobiológiafejlesztésére összpontosít, mint a növényeknövekedéséneknövelésének és aterméshozamnövelésének eszközére.
I. Mit jelent a biogazdálkodás?
A biogazdálkodás magában foglalja (de nem korlátozódik)
- a mindannyian ismert biogazdálkodást
- a biodinamikus gazdálkodást
- a fenntartható gazdálkodást
- A természetes szekvenciális mezőgazdaság

Mi lehet jobb, mint egy finom bio sárgarépa?
a. Milyen előnyei vannak?
Az ökológiai gazdálkodás módszerei életképes megoldást jelentenek a magas minőségű, tápanyagokban gazdag termékek előállítására anélkül, hogy nagy mennyiségű hagyományos műtrágyát és növényvédő szert kellene használni, vagy génmódosításhoz folyamodni.
b. Mire épül?
Az ökológiai mezőgazdaság elsősorban akomposzt
Az ökológiai gazdálkodás természetes rendszerekkel ésfolyamatokkaltermészetesmódszerekkeloptimálistalaj kialakítására, aegészségrenövények és állatok egészségének megőrzése mellett, beépítve a „hagyományos” mezőgazdasági módszerek legjobb elemeit a termelési szint és a minőség fenntartása érdekében.
Végül pedig a táplálkozási eredmények és az ökoszisztémák egészségének javítása terén is eredményeket ér el.
II. Miért ökológiai gazdálkodás?
A haladó gondolkodású gazdák világszerte alternatívákat keresnek a jelenlegi gazdálkodási módszereikhez, különösen a növekvő függőségükhöz a peszticidektől, gyomirtóktól, műtrágyáktól és egyéb sóalapú adalékanyagoktól.
a. Alternatíva a hagyományos módszerekkel szemben?
Az ökológiai gazdálkodás egy ilyen alternatíva. Ez egy életképes módszer a magas minőségű, tápanyagokban gazdag termékek előállítására. Az ökológiai megközelítés a mérhető dolgokra összpontosít.
Az ökológiai mezőgazdaság megközelítése a talajban élő mikroorganizmusok mérésén, majd a talaj egyensúlyának helyreállításához szükségesmikroorganizmusok,tápanyagok és komposzt kijuttatásán alapul.
b. A szukcessziós ciklus megértése
Ennek a megközelítésnek fontos része a talaj szukcessziós ciklusának megértése. A gombák és baktériumok aránya különböző ökoszisztémákban eltérő, így az optimális arány attól függ, hogy mit termesztenek.
Ezeknek az ismereteknek köszönhetően a komposztok, komposztteák és talajadalékok programjai a konkrét területhez és a kívánt növénykultúrához vagy fafajhoz igazíthatók.
III. Mit kell tenni a jó minőségű talaj érdekében?
- A talaj ásványi anyagainak egyensúlyba hozása tudományos mikrobiológiai aktivitás-tesztek és kémiai elemzések segítségével.
- A talaj szerkezetének, biológiai tulajdonságainak és tápanyag-tartalmának javítása érdekében talajjavító szerek alkalmazása./strong>alkalmazása a talaj szerkezetének, biológiai tulajdonságainak és tápanyag-ellátottságának javítása érdekében.
- Humát és folyékony huminsav hozzáadása a hagyományos műtrágyákhoz a hatékonyság és a gyökérnövekedés javítása érdekében.
- A magvaktáplálkozásiés biológiai kezelést alkalmazni a magvakra a csírázás optimalizálása érdekében.
- Tápláló folyadék és élőbiológiainjekció.
- Lombtrágya (nem csak nitrogén) és biológiai anyagok kijuttatása a hozam és a minőség javítása, valamint a kártevők és betegségek kockázatának csökkentése érdekében.
- Speciális gombák kijuttatása a növényi maradványokra a talaj széntartalmának és a rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségének növelése érdekében. A talaj természetes termékenységének javítása
Afoszfor és akalcium rendelkezésre állása, valamint az aktív és sokszínű talajmikrobiálispopuláció jelenléte elengedhetetlen a növények magas termelékenységének és fenntartható növekedésének fenntartásához.
A hagyományos mezőgazdasági gyakorlatok és gazdálkodás, mint például a folyamatos termesztés, a peszticidek és gyomirtók túlzott használata vagy a hagyományos műtrágyák túlzott alkalmazása, gátolják ezeknek a tápanyagoknak a rendelkezésre állását, és negatív hatással vannak a talaj mikrobiális populációjának méretére és sokféleségére.

IV. A talaj természetes termékenységének megértése
Az ökológiai gazdálkodás tudományos elveken és a józan ésszel alapul. Fontos felismerni, hogy a mikroorganizmusok minden mezőgazdasági termelési rendszer alapját képezik. Sok gazda már ismeri amikroorganizmusokfontosságát a kérődzők táplálkozásában.
a. A baktériumok döntő szerepet játszanak
Egy másik példa abaktériumokRhizobiumbaktériumok szerepe, amelyek elősegítik anitrogénmegkötődését a hüvelyesekben. A termelőknek meg kell érteniük a gazdaságukban lejátszódó természetes folyamatokat, majd meg kell tanulniuk felismerni azokat a jeleket, amelyek a mikrobiális aktivitás hiányát jelzik – és annak nyilvánvaló hatását anövényekés azállatok táplálkozására.

Arovarok, a betegségek és a gyomok ilyen mutatók. A hagyományos gazdálkodás előírja, hogy ezeket a kártevőket peszticidekkel kell irtani.
b. Miért hatékonyabb a biogazdálkodás?
A biogazdálkodáscélja ezeknek a problémáknak aokainak, nem pedig tüneteinek a kezelése. A növények, és így az állatok számára rendelkezésre álló tápanyagok maximális kihasználása érdekében szükséges a talajban virágzó és fenntartható mikrobiális aktivitás kialakítása.
A legtöbb művelt és legeltetett talajban a talaj táplálékláncának mérete és sokfélesége ma már nem elegendő ahhoz, hogy biztosítsa a talaj termékenységét és a növények táplálkozásátönellátóa szükséges termelési szinteken. Ez nemcsak csökkenti a humusszá alakuló szerves anyagok mennyiségét és a mikrobiális aktivitást az idő múlásával, hanem hatással van a talaj vízmegtartó képességére is.
Például becslések szerint a humusz 1%-os növekedése 80 000 literrel növelheti a talaj vízmegtartó képességét hektáronként. A mikrobiális tápanyagok, például a fermentált folyékony kultúrák alkalmazása a csupasz talajon vagy a lombozaton segít egy virágzó és fenntartható mikrobiális populáció kialakításában a talajban.
c. Több baktérium a jobb természetes termékenységért
A talaj mikrobiális tömegének és sokféleségének javításával a termelők javíthatják talajuk természetes termékenységét.. Ez viszont növeli a növények, és így az állatok számára rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségét.
Ha arendszer egyensúlyban van, a talaj tápláléklánca szintén hozzájárul a talaj megfelelőpH-értékének fenntartásához. A talaj mikrobiális tömegének és sokféleségének javításával a termelők javíthatják talajuk természetes termékenységét. Ez viszont növeli a növények, és így az állatok számára rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségét.
V. Az ökológiai gazdálkodás: nagy kihívás?
Az ökológiai gazdálkodás jelentős kihívást jelent a hagyományos gondolkodásmód számára. (Ennek ellenére számos ausztrál gazda már sikeresen beépítette az ökológiai gazdálkodás elveit a gazdaságába, de a legtöbb termelőnek először a gyakorlatban kell látnia, hogy igazán megértse).

VI. Hogyan kezdjünk el biogazdálkodni?
Sok gazda, aki részt vett a tanfolyamainkon és fórumainkon, felteszi nekünk ezt a kérdést: „Hogyan kezdjünk el biogazdálkodni? A válasz erre a kérdésre összetett és minden gazdaság esetében más és más, de összefoglalva a következőket javasoljuk:
Tudd, hogy növényeid egészsége és terméshozamod a talaj egészségétől függ.
- Egyensúlyba kell hozni a talaj ásványi anyagait, hogy elősegítsük a talaj életét, szerkezetét, a növénytermesztést és az állatok egészségét./strong>állatok egészségét.
- Elemezzetalaját, hogy meghatározza, mittartalmaz.
- Növelje aszerves anyagokés ahumusztalajában atalajtakarás, zöldtrágyázás és komposztálás segítségével, vagy rotációs legeltetéssel.
- Használjonfüggetlen szervezet által tesztelt komposztot. Kevés komposztgyártó érti meg, hogy a komposztot szigorú ellenőrzés mellett kell előállítani, és hogy annak nagy számú hasznos mikrobiológiai fajnak kell tartalmaznia.
- Gondoljon olyan kezelési módszerekre, amelyek növelik a talaj hasznos élőlényeinek számát, mint például aprotozoák, agombákés aföldigiliszták.
- Alkalmazzonjó minőségű komposztotés egyébadalékanyagok alkalmazása a talajban, amelyek javítják atalajélővilág stimulánsait.
- Látogassa meg azokat a gazdákat, akik sikeresen művelik az ökológiai gazdálkodást, és döntéseiket tudományos bizonyítékokra és a felszínen látható jelenségekre alapozzák.&Gondolja át és módosítsa vegyszeres programját: fokozatosan szüntesse meg a káros műtrágyák, gyomirtók és növényvédő szerek használatát, amennyiben lehetséges.Tanulmányi könyvek és egyéb információk, amelyek ösztönzik az ökológiai gazdálkodási módszereket.
- Vegyen részt fórumokon és tanfolyamokon, amelyek ösztönzik az ökológiai gazdálkodást, különösen akkor, ha vannak esettanulmányok kis és nagy léptékű gazdaságokról.
- Vegye igénybe egy ökológiai gazdálkodási tanácsadó szolgáltatásait, aki jól ismeri a talaj mikrobiológiai közösségeit és azok fontosságát a termelékenység és a hosszú távú fenntarthatóság szempontjából.
- Csatlakozzon egy ökológiai gazdálkodással foglalkozó tanulmányi csoporthoz. Ezekben a csoportokban olyan mezőgazdasági kollégák támogatását és hozzájárulását élvezheti, akik szintén az ökológiai gazdálkodás mellett döntöttek. Ezekben a csoportokban merülnek fel és kerülnek megvitatásra a gyakorlati alkalmazással kapcsolatos kérdések.
- Vegye fel a kapcsolatot egy laboratóriummal talajbiológiai elemzés és tanácsadás céljából.
- Egyensúlyba hozza a talaj ásványi anyagait a talaj életének, szerkezetének, a növénytermesztésnek és az állatok egészségének javítása érdekében.

